Kampanj Nod32

Virusskydd installerat och klart 774kr efter rut-avdrag!

Ordinarie pris 1 199kr efter rut-avdrag.

Detta ingår:

 • Installation i hemmet. *
 • Genomsökning.
 • 1 års licens av Eset Nod32 Antivirus.

Ring David för tidsbokning: 070-77 14 144

* Utanför Laxå tätort tillkommer reskostnad.

Erbjudandet gäller så långt lagret räcker!

Så blir du smittad av virus

Att bli smittad av ett virus är tyvärr rätt enkelt, om man inte skyddar sin dator ordentligt. Idag är det vanligaste sättet att viruset sprids via webbsidor som infekterats. Det ska understrykas att det inte bara handlar om suspekta sidor – det kan vara helt legitima sajter som blivit infekterade på ett eller annat sätt.

Virus via webbsidor kan antingen spridas via så kallade Drive-by Downloads, som betyder att ett skript på en webbsida använder sig av säkerhetshål i operativsystem, webbläsare eller tredjepartsprogram (gärna tillägg i webbläsaren) för att automatiskt ladda ner och installera datorviruset.

Ett annat sätt är att lura användaren att ladda ner och installera datorviruset själv, i tron om att det är något helt annat (dessa virus kallas för trojanerefter den trojanska hästen).

Därutöver finns det många sätt som virusmakare försöker sprida sina virus till din dator. Här kommer en lista över några av dem:

 • USB-minnen. Genom att utnyttja AutoRun-funktionen i Windows kan man smitta USB-minnen (och andra externa lagringsmedier) för att sedan försöka smitta alla datorer som lagringsenheten ansluts till.
 • Webbsidor. Alla typer av sajter kan infekteras på olika sätt – genom att smitta webbservern, sprida viruset via tredjepartstjänster som levererar annonskoder och dylikt, med mera.
 • Länkar. Twitter, Facebook etc… Länkar sprids som aldrig förr och här är det lätt att få folk att klicka, eftersom de tror att länken kommer från någon man känner.
 • Codecs. Alla som laddar ner film från nätet, vilket är många, letar ofta efter bra codecs för att hantera olika filmformat (filformat). Att dölja virus i de omtyckta codecsen är populärt.
 • Populära piratprogram. Crackade versioner av olika kända programvaror används för att infektera datorer. Torrentsajter kontrollerar sällan efter virus.

Det är väldigt viktigt att vara kritisk när man får länkar eller laddar ner saker. Man ska inte vara livrädd, men kontrollera så att du litar på det. Ladda inte ner gratisprogram från sajter du inte är bekant med, eller som du inte litar på.

Vad är ett datorvirus?

Ett datorvirus är inget mystiskt. Det är bara en programvara som är utvecklat till att sprida sig vidare, precis som virus och infektioner som vi människor drabbas av. Förr skrev virusmakare sina virus för att briljera i programmeringskunskaper, men idag är det en hel industri som uteslutande i botten handlar om pengar.

Det finns flera olika typer av virus, som du säkert hört talas om; maskartrojaner, rootkits och så vidare. Dess olika syften och benämningar är egentligen inte nödvändigt att som vanlig användare känna till. Kalla det datorvirus istället.

Syftet med att smitta en dator med virus kan vara att bara förstöra för den som drabbas av det. Viruset kan radera filer, förstöra systemet och ställa till med annat djävulskap. Idag är det vanligt att viruset installerar sig i bakgrunden, håller sig tyst och gör den infekterade datorn till en så kallad zombie i ett botnät (botnet).

Ett botnät är ett slags nätverk av smittade datorer som kontrolleras av cyberkriminella. När en dator blivit zombie kan de kriminella gäng som oftast ligger bakom botnätet använda datorns prestanda till att skicka ut skräppost (spam), utföra attacker mot särskilda mål (exempelvis DDoS-attacker) eller liknande.

            

Kampanj Nod32

Virusskydd installerat och klart 774kr efter rut-avdrag!

Ordinarie pris 1 199kr efter rut-avdrag.

Detta ingår:

 • Installation i hemmet. *
 • Genomsökning.
 • 1 års licens av Eset Nod32 Antivirus.

Ring David för tidsbokning: 070-77 14 144

* Utanför Laxå tätort tillkommer reskostnad.

Erbjudandet gäller så långt lagret räcker!